top of page

Betalningsvillkor/avtal och avbokning


Betalningsvillkor och avbokning
Vid bokning utgår en bokningsavgift på 40% av uppdragspriset, resterande belopp betalas vid fotograferingstillfället med betalningsvillkor är 10 dagar netto efter ert bröllopsdatum 
Bokningen gäller när avtalet är mottaget och bokningsavgiften på 40% av priset är betald. Bokningsavgiften fungerar som en deposition och garanterar ert bokade datum samt arbetet inför bröllopet. 

Resterande belopp betalas inom 15 dagar efter er bröllopsdag.
Bilderna levereras alltid efter att fotografen erhållit slutbetalning.

 

Vid avbokning av uppdraget/bröllopet återbetalas inte bokningsavgiften. 
Vid avbokning mindre än 6 kalendermånader före arbetsdatum debiteras ytligare 20 % av uppdragspriset. 
Vid avbokning 4 kalendermånader så debiteras hela uppdragspriset.  

Lev under högsäsong maj-okt är ca 12-14v film kommer efter bilderna och kan variera i lev tid då kunder kan boka på film under hela året, dock kan man få 4-6 bilder mkt fortare än så, ni er håller också en tjuvkika inom ca 1v efter bröllopet 
Samtliga priser anges inklusive svensk moms.


Jag förbehåller mig rätten att visa mina bilder i marknadsföring på hemsida, instagram, trycksaker, tävlingar och på bröllopsrelaterade hemsidor inom branschen om inget annat specifikt avtalas. Användning utöver privat bruk och ovanstående är ej tillåtet utan fotografens tillstånd.

Dessa bokningsvillkor gäller oavsett anledning/orsak till en avbokning. 

I mån av min tillgänglighet kan man dock byta datum en gång till en ny lördag då betalas 25% till av total beloppet vid ytligare byte till nytt datum en lördag betalas 25% per gång, byte till en vardag/söndag är kostnadsfritt, om datumbyte ej går pga av att jag redan är bokad gäller ovanstående villkor.

Bilderna får inte ändras eller redigeras efter leverans till kund utan fotografens tillåtelse detta gäller även filter på Instagram som ej är tillåtet.
Bilder som ska användas av tredje part dvs icke privat såsom företags hemsidor instagram mm ska ll gå via fotografen.

Om man önskar film ist för att andre fotografen fotar så går detta att boka som tillägg i paketen och då leveras en sk highlight film

(filmklipp från tex talen, första dansen, tårta  med ljud levereras som klipp vid sidan av ordinarie film)

Omredigering av highlightfilmen ingår ej i priset

På bröllopsdagen

Om förseningar från brudparets sida på bröllopsdagen leder till att vi startar fotograferingen senare än avtalad tid kompenseras ej den förlorade fototiden.


Beroende på säsong tar det ca 12-14 veckor att få sina bilder levererade, dock kan man få bilder till tackkort fortare än så.

Beroende på hur många par som bokar film i sina paket så kan det dröja längre att få filmen levererad så lev tiden för film är inte specifik .

Urval

Urval av bilder görs av mig som fotograf, detta gäller även sammansättningen av filmen. 

Om brudparet lämnar in en "önskelista" på bilder försöker jag bocka av den men det är ingen garanti för saker händer på bröllop som ger mig som fotograf mindre tid att dokumentera allt från en lista 

Rawfiler lämnas aldrig ut till kund

Kunden ansvarar för att beställa de printar som ingår i resp paket inom 1 år från det att bilderna leveras.

Vid film förbehåller ja mig rätten att förlänga lev tiden på just filmen beroende på hur många bröllop med film som bokas under året då film tar extra tid att editera och leverera.

Obs att film lagras på ett minneskort och jag/vi som filmare ej kan stå till svart för ev korthaveri eller ljudproblem/kvalité pga av detta

Layout på fotobok, jag har en service för att beställa er fotobok, ni skapar och beställer er bok via en professionell fotoboks leverantör, fotoböcker ingår ej i priset i bröllopspaketen

Lite mer man kan tänka på kring en fotografering 

Desto mer ni kan specificera vad ni vill ha för bilder på desto gladare blir jag som fotograf och då kan jag också redan innan fotograferingen ha en chans att förklara vad som kan ställa till det kring en bild eller komma med ännu fler idéer så att vi möts på bästa sätt.

Tillexempel Ibland kanske man vill ha en del lugna bilder och det kan vara en konst i sig att se ömsint och lugn ut och inte ”sur” och allvarlig så bli inte ledsna om jag även ber er att verkligen le och skratta på bilderna också.

 

Gäster

Jag försöker alltid att ta lite bilder på gästerna det man ibland kan glömma som brudpar är att alla gäster inte alls är så pigga på att vara med på bild och ibland är stället man fotar på inte optimalt för gästbilder, men en ordnad gruppbild på max 10 personer i taget är alltid ett säkert kort.

Dock kan jag vid stora grupper inte ansvara för att alla verkligen tittat in i kameran eller att tex alla 30-80 gäster inte blundar på alla gruppbilderna inte ler osv,

Viktiga personer måste ni peka ut för att försäkra att just de kommer med på bild.

Mingelbilder 

Vid foto av mingel är det helt olika förutsättningar mellan olika bröllop, här kan an som fotograf inte styra så mkt med varken utrymme eller ljus och vissa gäster ser till att undvika kameran till varje pris, dessa bilder tas även då gäster inte är helt medvetna om att de fotas så många bilder måste "kasseras" efteråt pga av att de helt enkelt inte ser bra ut även om 3 av 4 ser ok ut så petar den fjärde sig i näsa osv.

Så minglet kommer ej att ge bilder på alla gäster utan en glimt av känslan och stämningen, likaså under middagen då huvudfokus kommer ligga på talare och brudparet. 

Om man vill ha en bild på varje gäst måste detta planeras in och det måste finnas tid för detta.

Mingelbilder garanterar inte en bra bild på varje gäst

På mingelbilder kan även ljuset skifta mkt så dessa kommer vara mindre konsekventa i ljussättningen eftersom jag inte kan styra över ljuset under tex ett mingel.

Motljusbilder Är helt klart fördelaktigast på tidig vår eller sensommar/höst, på sommaren står solen allt för högt på himlen för att det ska vara optimalt för motljusbilder under dagtid då får man vänta in solnedgången runt 21-22-tiden och självklart måste det dagen i ära vara en väderlek som släpper fram solljuset. Annars är egentligen en mulen dag en fotografs favorit, ljust men inte hårt direkt soljus.

Just hår på motljusbilder kan går vara svårt att retuschera då den skapar en halo kan kring huvudet vid retusch 

 

Förtydligande ang redigering och retuscheringen.

Alla bilder redigeras dvs även mingelbilder, dukning osv Returs görs på alla porträtten så som hud tex borttagande av finnar slätar ut helhetsintrycket på huden, en del hårstrån som hamnat fel osv samt ljussätter/justerar skuggor på kroppen på bästa sätt för att framhäva alt dölja lite, dock finns det gränser för vad som retuscheras tex så ändrar jag inte en hel frisyr eller gör kroppsdelar "fysiskt" mindre samt att beroende på backgrund så går vissa saker helt enkelt inte att plocka bort alt rätta till som tex sneda corsages, flugor, rosetter, smycken mm dock försöker jag alltid se och rätta till sådant innan vi börjar fota.

På porträtten tar jag även bort saker som är `fula`såsom tex soptunnor, skräp på marken, om det går fixas tex hår i den mån det går osv.

Jag tar ej ansvar för make up artistens resultat. 

Det ingår ej retuch på tex gäster, gruppbilder med tärnor och bestmen, kyrkan, riskasting, middagsbilder dessa redigeras såklart grundligt men full retuch görs i den mån det går på porträtten.

Bonusfilter

Om jag bjuder på ett sk bonusfilter dvs en extra kopia på alla bilderna i en mer specifik look tex sk moody, vintage look eller en av mina egna framtagna filter så är just detta en bonus och det kommer att innebära att filtret kommer att passa vissa bilder bättre än andra då det är en lite mer extrem redigering/filter så den får man som kund se som just en bonus som jag bjuder på utöver originalen ifall det funkar att göra en fin tvist på just era bilder.

Kyrkan

I kyrkan så är det prästen som bestämmer vart man får stå och gå men oftast kommer jag och prästen jätte bra överens även kyrkans stl och utformning kan begränsa vikarna man kan fota i.

Jag som fotograf kan inte ansvara för väder och vind och ev förseningar som kan uppstå under dagen.

I och med att bokningsavgiftern betalas godkänner kunden/brudparet avtalet

OBS Ett varmt mål mat måste ombesörjas av brudparet till fotografen/fotograferna under bröllopsmiddagen

Ovanstående bokningsvillkor gäller och är bindande i och med att betalningen av bokningsavg inkommit

bottom of page